Finále Kodu CUP 2018


Dňa 5. júna 2018 sa v sídle spoločnosti Microsoft v Bratislave uskutočnil finálový deň, ktorý zavŕšil snahu žiakov základných škôl.

Súťaž Kodu Cup pre školský rok 2017/2018 sme vyhlásili 16. októbra 2017, Do súťaže sa nám prihlásilo celkovo 281 žiakov z 18 základných škôl z celého Slovenska.

Súťažilo sa v troch súťažných kategóriách:

1.kategória: 1.-3. ročník ZŠ

2.kategória: 4.-6. ročník ZŠ a príslušných ročníkov osemročných gymnázií po kvartu

3.kategória: 7.-9. ročník ZŠ a príslušných ročníkov osemročných gymnázií po kvartu

Do finále postúpilo celkovo 22 žiakov zo všetkých kategórií. Piati z prvej kategórie, deviati z druhej kategórie a ôsmi z tretej kategórie.

Každý finalista získal certifikát ako víťaz školského kola. Gratulujeme všetkým odviedli ste skvelú prácu. Videoprezentácie všetkých finalistov môžete nájsť na našom Youtube kanáli.

Kategória 1

Víťazom kategórie 1 sa stal hráč Jakub Ondrej z Cirkevnej základnej školy v Sabinove.

Názov hry: Ostrov matematiky

Jakubov opis hry:

Zloženie hry: Hra sa skladá z 9 svetov (3 svety, na ktorých sú matematické úlohy a 6 svetov jedného ostrova.) V hre vám neustále ROVERY poskytujú informácie a pokyny čo máte urobiť. V svetoch s úlohami treba „ZJESŤ“ správny výsledok (jablko) aby vás to pustilo ďalej. Keď na konci hry narazíte do lietadla, ono vzlietne spolu s nami a hru sme potom úspešne prešli.

Popis hry: V  hre ide o to, že pri leteckej nehode uviaznete na ostrove matematiky, na ktorej vás čakajú 3 matematické úlohy. Každá úloha spočíva v tom, že vás to teleportuje do maličkého sveta, kde bude na vás čakať ROVER a jeho príklad, ktorý musíte vyriešiť za pomoci 3 odpovedí pred sebou. Avšak iba jedna odpoveď je správna. Keď zjete to správne jabĺčko tak vás to teleportne naspäť na ostrov, kde môžete plniť ďalšie úlohy aby ste sa dostali z ostrova preč. Ak tieto 3 úlohy splníte cesta vás dovedie na koniec mapy, kde na vás bude čakať druhé lietadlo a vy sa dostanete bezpečne z ostrova preč.

Pozrite si Jakubovu videoprezentáciu:

Kategória 2

Víťazom kategórie 2 sa stal hráč Peter Ferenc z Cirkevnej základnej školy v Sabinove.

Názov hry: Misia – internet

Peťov opis hry:

V prvom svete máme uvedenie do roly Agenta 007 a začiatok príbehu o záchrane sveta a internetu. V druhej úrovni nám Šéf Agenta 007 povie, že sa máme ponoriť, pomocou príkladov sa dostať až nakoniec jazera a dotknutím ružovej hviezdice sa teleportovať do základne tímu Fanroud. V druhej úrovni nám bol predstavený aj Flow teda robotická korytnačka. Hneď, keď sa dotkneme ružovej hviezdice, nachádzame sa na základni Fanroudu, kde sa máme pomocou vybraných slov a zaujímavou formou boja dostať k portálu. Potom nás už čaká len scéna na dokončenie príbehu. Táto hra je vhodná pre 3. ročník, kde sa učí aj násobenie a vybrané slova. Ktorý tretiak by sa nechcel vcítiť do Agenta a spolu s ním zachrániť internet? 

Pozrite si Peťovu videoprezentáciu:

Kategória 3

Víťazom kategórie 3 sa stal hráč Kamil Kandáč z Cirkevnej základnej školy v Sabinove.

Názov hry: The colors of Microsoft

Kamilov opis hry:

Je to hra, v ktorej sa musí používať mozog aj logické myslenie. Objavíte sa na ostrove, kde musíte prejsť 4 farbami microsoftu. Pri hľadaní disku do portálu pre odchod zostrova, získate poznatky askúsenosti užitočné pre život v našom svete. Hra sa teda skladá zo 4 úrovní: ČERVENEJ puzzle reprezentujúcej mozogMODREJ adventurektorá pripomína oblaky amoria a odkazuje nás na dôležitý svet vodyZELENEJ boss, kde je potrebné zničiť všetky geneticky modifikované organizmy aŽLTEJ islandktorá predstavuje krajinu slnka a zdravia). Každá úroveň ponúka iný typ hry a je niečím výnimočná. 

Pozrite si Kamilovu videoprezentáciu:

Špeciálna cena poroty

Porota sa rozhodla udeliť špeciálnu cenu hráčkam Aďke Gálikovej a Ninke Pallovej zo ZŠ s MŠ Rudolfa Dilonga v Trstenej za príkladnú ukážku tímovej spolupráce. Aj vďaka vám dievčatá uvažujeme o rozšírení tejto súťaže na tímy.

Názov hry: Dopravná výchova v meste KODU

Cieľom nasej hry je poučiť deti o bezpečnom správaní sa chodcov na cestách a chodníkoch. Zároveň chceme poukázať aj na zachovanie čistoty v našich parkoch a lesoch. Video pozostáva z dvoch častí popisu hry ale aj z časti zameranej na dopravnú výchovu. Aby deti naviedol k hlavnej myšlienke hry a niečo ich Kodu naučil. Preto máme video o 1 min. dlhšie. Prajeme vám prijemnú zábavu.

Popis hry: V Kodu svete sme postavili mesto. Naše mesto má viacero častí. Je potrebné spustiť úvodný level s popisom. Potom hra automaticky prepína ďalšie dva levely motorkára a lietadla. Kodu býva v obytnej zóne neďaleko rušného centra. Všetky ulice sme poprepájali dráhami, po ktorých jazdia rovery. Pri prechode pre chodcov sú chobotničky ako semafory. Keď zbadajú chodca prepnú za 5 sekúnd na zelenú. Rovery sú nastavené tak aby chodcu Kodu neprešli a vždy mu dali prednosť.

V centre mesta je lesopark. Ten je znečistený. Umiestnili sme tam dva kontajnery na papier a plast. S Kodu môžete park upratať a odpad roztriediť do správnych kontajnerov. AK nájdeme odpad, papiere hodíme do modrého kontajnera. Ak nájdeme plasty tie hodíme do žltého kontajnera. Nezabudnite že taký plast sa rozkladá v zemi tisíce rokov. Určite sa každý z nás cíti v parku prijemne, keď je tam čisto.

Neďaleko centra sa nachádza aj požičovňa motocyklov. S nimi sa viete dopraviť cez most k oceánu a relaxovať pri peknom výhľade. Poprípade navštíviť luxusný hotel na kopci s bazénom a nádherným výhľadom.

Neďaleko hotela je letisko. Môžete si prenajať lietadlo a urobiť si leteckú obhliadku celého rušného mesta. Pozor ale na letové dráhy ostatných lietadiel. Ak budete mat šťastie môžete vidieť pristávať lietadlo na dráhe. S prenajatým triskáčom môžete pristáť rovno pri svojom dome a tým hru ukončiť.

Pozrite si Aďkinu a Ninkinu videoprezentáciu:

 

Všetkým zúčastneným žiakom a školským koordinátorom ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a porazeným držíme palce a tešíme sa na účasť aj budúci školský rok. Vaše práce boli pre nás veľkou inšpiráciou a tešíme sa, že môžeme byť pri zrode našich mladých programátorov 🙂

Fotoalbum

Pozrite si finálové hry:

Touto cestou ďakujeme spoločnosti Microsoft  a Nadácii Orange za podporu.

Posted on 19. júna 2018, in Iné. Bookmark the permalink. Pridaj komentár.

Pridaj komentár